Het Loodswezen

Een loods is toch een gebouw? Of niet?

Een zeeschip besturen gemakkelijk? Echt niet! Vooral niet als je van haven naar haven vaart. Iedere haven ter wereld is weer anders. Al die havens uit je hoofd leren, is geen doen. Gelukkig is daar de loods, die grote zeeschepen precies op de juiste manier door de haven heen vaart.

Kijken!

Klaas leert varen op een schip van 80 meter! Kijk jij mee of het Klaas lukt? #klaaskanalles

Zelf varen!

Kun je niet wachten om zelf te leren varen? Kijk snel of er bij jou in de buurt een waterscouting groep of zeekadetkorps is waar je komend weekend al terecht kunt.

 

Zelf klimmen!

Kruip in de huid van een loods en beklim de loodsladder tijdens één van onderstaande evenementen:

Hoe word je loods?

Zie jij jezelf werken in één van de Nederlandse zeehavens? Wil jij leren om met windkracht 7 dat schip voor de kant te krijgen? Zie jij het als een uitdaging om kapiteins van over de hele wereld te adviseren? Dan zou het beroep van loods wat voor jou kunnen zijn. Vanaf de basisschool ga je natuurlijk eerst naar de middelbare school.

In de onderbouw van de middelbare school is het belangrijk dat je een technisch profiel kiest. Afhankelijk van het type school waarvoor je kiest, is dat een profiel met wiskunde B en natuurkunde. Na de middelbare school kies je voor de opleiding tot maritiem officier op mbo of hbo niveau, of voor de officiersopleiding bij de Koninklijke marine. Zit je al op de middelbare school? Neem dan een kijkje op onze pagina voor middelbare scholieren.