Het Loodswezen

Matthijs

Net beëdigd registerloods - regio Scheldemonden

Aan het werk

Inmiddels ben ik een aantal weken aan het varen als ‘echte’ loods. Na meer dan 250 instructiereizen was ik daar ook wel aan toe, al zullen er vast momentjes komen waarbij je even over je schouder zou willen kijken en willen overleggen met de koppelloods... In de regio Scheldemonden ben je vanaf indiensttreding voor het eerste halfjaar bevoegd om schepen te loodsen tot 100 meter LOA.

Coaster Aldebaran

Op 15 juli werd ik gebeld voor ‘tender Noord’ om vanaf loodsstation Steenbank de coaster “Aldebaran” naar Vlissingen Rede te loodsen. Aanvankelijk ging er bij mij nog geen lampje branden, maar toen het schip opdook vanachter de horizon leek het verdacht veel op het type coaster waarop ik zo’n kleine 20 jaar geleden mijn eerste zeevaartschoolstage ging lopen. Nadat ik aan boord gezet was en het schip koers gezet had in de lichtenlijn naar Westkapelle deed ik een verkennend rondje over de brug. Op het Algemeen Plan ontdekte ik dat dit schip inderdaad de oude “Emuna” was waarop ik mijn zeevaartloopbaan begonnen was. Hoewel het een eenvoudige reis was, gaf dit een gouden randje aan de trip en had ik het gevoel dat hiermee een bepaalde cirkel rond was.

Beginnend loods

Dat je als beginnende loods niet alleen gebeld wordt voor kleine schepen werd enkele dagen later bewezen. Voor mij een beetje onverwacht werd ik op 25 juli gebeld om als 2e loods mee te gaan op de Navios Apollon (229x36,5x12,5) . Schepen met een breedte van meer dan 34 meter moeten namelijk op het kanaal van Gent naar Terneuzen met 2 loodsen varen. De 1e loods moet de hoogste kanaalbevoegdheid hebben, voor de 2e loods is er geen minimale bevoegdheid voorgeschreven. We gingen aan boord in het ankergebied Wielingen Noord om vandaar uit te vertrekken richting de Westbuitenhaven. In verband met de diepgang kon dit schip alleen binnen een bepaald tijvenster de Westbuitenhaven op draaien. Na de sluispassage voeren we verder richting Acelor Mittal in Gent waar het schip afgemeerd werd. Een heel andere reis als andere reizen, erg leuk en leerzaam en het voelde ook als proeven aan de toekomst.