Vier eeuwen van historische momenten en tradities.

Ons verhaal

Het Nederlands Loodswezen: een rijke traditie, een mooie toekomst

Nederlands Loodswezen draagt bij aan het veilig en vlot afhandelen van al het scheepvaartverkeer in de Nederlandse zeehavens en de Vlaamse zeehavens aan de Schelde. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Weer of geen weer. Tankers, bulkcarriers, sleepboten met sleep, drijvende bokken, autocarriers, coasters, reefers, containerschepen, cruiseschepen, noem maar op. Als het drijft loodsen wij het door de havens. En onze ervaring gaat al vierhonderd jaar terug, vol met historische momenten en tradities die de Nederlandse scheepvaart rijk is.

Het jaar 1988 was een van de belangrijkste jaren voor het Nederlands Loodswezen zoals we dat vandaag kennen: in dat jaar vond namelijk de verzelfstandiging plaats. Vanaf dat moment verenigden de loodsen zich in de Nederlandse Loodsencorporatie en werden zij aandeelhouder van het ondersteunende bedrijf Nederlands Loodswezen B.V. Op deze manier kon de dienstverlening verbeterd worden in het voordeel van de havens en haar klanten. Benieuwd wat daaraan vooraf ging? Lees dan meer over onze geschiedenis op Loodswezen.nl.

Onze organisatie

De taak van het Loodswezen in de Nederlandse zeehavens en de Vlaamse zeehavens aan de Schelde is onmisbaar. De prominente positie van Nederland in de wereld van het internationale (zee)transport van goederen zorgt ervoor dat wij gemiddeld zo’n 90.000 zeeschepen per jaar naar binnenloodsen: dat zijn meer dan 200 schepen per dag. En dat kunnen we niet alleen: aan onze organisatie zijn zo’n 450 loodsen verbonden. De loodsen werken als zelfstandig professionals en zijn als enige in Nederland bevoegd om zeeschepen te loodsen. Dit staat vast in de loodsenwet en dat is ook de reden waarom het Nederlands Loodswezen onder toezicht staat van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wil jij ook loods worden? Ontdek hier alles over het beroep en de opleiding.

Daarnaast hebben we ook de Nederlandse Loodsencorporatie. Zij houden zich op landelijk niveau bezig met het opleiden van de loodsen, het verzorgen van trainingen en het up-to-date houden van de kennis en kunde.

Nederlands Loodswezen B.V. is de ondersteunende organisatie bestaande uit 470 collega’s die alle taken op zich nemen om ervoor te zorgen dat onze loodsen hun beroep goed kunnen uitoefenen.

Werken vanuit verschillende regio’s

Geen haven of vaarroute is hetzelfde. Daarom specialiseren onze loodsen zich voor één regio zodat ze de havens (en dus hun werkgebied) door en door kennen. Zo kunnen wij een optimale service verlenen aan onze klanten.

Wij werken vanuit de volgende regio’s:

 • Regio Noord.
  Actief in de havens van Harlingen, Delfszijl en Eemshaven, Kornwerderzand, Den Helder en Lauwersoog.
 • Regio Amsterdam-IJmond.
  Actief in het Noordzeekanaalgebied, de haven van Den Helder en het westelijk deel van het Waddengebied.
 • Regio Rotterdam-Rijnmond.
  Actief in de havens van Rotterdam, Dordrecht, Moerdijk, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Hoek van Holland en Scheveningen.
 • Regio Scheldemonden.
  Actief in de Nederlandse zeehavens in het Westerscheldegebied, zoals Vlissingen en Terneuzen, en in de Vlaamse zeehavens Antwerpen en Gent.

Wil je meer weten over de regio’s, hun specifieke uitdagingen en hun geschiedenis? Kijk dan snel verder op loodswezen.nl.

Onderdeel zijn van de toekomst van het Loodswezen?

Bij het Loodswezen zijn wij op zoek naar alle expertises: laat je opleiden tot loods, kom bij ons werken in de techniek of juist in de ondersteuning aan wal. Bekijk onze vacatures en ontdek hoe jij een bijdrage kunt leveren aan het veilig en vlot afhandelen van al het scheepvaartverkeer in de Nederlandse zeehavens en de Vlaamse zeehavens aan de Schelde.

Bekijk de vacatures