Jorian

Student-loods

De dag van Jorian

07:30: Vandaag begint met zelfstudie. Buiten de lessen om is het nodig om een aantal uur per week te besteden aan zelfstudie. Hierbij gaat het voornamelijk om topografische kennis van de haven en de verschillende manoeuvres die toegepast kunnen worden onder verschillende omstandigheden.

Om 10:00 uur heb ik een voortgangsgesprek met de opleidingscoördinator. De 85% tentamens zijn net achter de rug. Dit is een belangrijk toets moment waarbij zes loodsreizen gemaakt worden met twee verschillende registerloodsen, gevolgd door twee mistreizen op de simulator. Het varen in de mist wordt geoefend op de simulator, maar ook in de praktijk op het opleidingsvaartuig. Tijdens het gesprek worden de resultaten besproken en de vooruitzichten voor de laatste twee maanden van de opleiding.

11:00

Na het voortgangsgesprek is het een mooie tijd om een interessante reis uit te kiezen. Tijdens de opleiding maken we 200 loodsreizen, onder begeleiding van een registerloods. Vandaag vertrek ik met een tanker met de assistentie van 2 sleepboten naar zee.

14:00

Na een korte stop en lunch op de loodsboot is het tijd voor de tweede reis, met een tanker van zee naar de 7de Petroleumhaven. Vervolgens maak ik nog een korte verhaalreis met een container feeder in de Europoort, die verkeerstechnisch zeer interessant is.  Na een dynamische en leerzame dag ga ik met een voldaan gevoel naar huis.

Op 1 maart 2018 is Jorian beëdigd als registerloods in regio Rotterdam-Rijnmond.