Het Loodswezen

Robbert Elzinga

Student-loods regio Rotterdam-Rijnmond

De dag van Robbert

"Even voorstellen: Ik ben Robbert Elzinga, student-loods in de regio Rotterdam-Rijnmond.
Het is een bijzondere dag. Vandaag mag ik als student-loods voor de eerste keer meevaren met een ervaren registerloods. Lang heb ik naar deze dag uitgekeken, want door het Coronavirus werd het meevaren steeds maar uitgesteld. Na een korte voorbespreking op de locatie Heijplaat vertrokken we naar de tanker Sea Tiger. Met 182 meter niet echt een klein schip voor de eerste dag."

14:15 uur

"We staan op de brug en zijn klaar voor vertrek. In dit studiejaar worden we voorbereid om zelfstandig als loods te werken. De topografie van de haven is daar een groot onderdeel van. Waar ik voorheen gewoon een schip aan een aanlegplaats had zien liggen, gaat er nu veel meer door mijn hoofd. Hoe heet deze kade? Welk bedrijf zit hier? Welke stroming staat er op deze locatie? Hoe diep is het waar het schip ligt? Op welk sectorkanaal moet ik melden? Dit is nog maar een greep van de vragen die ik mezelf op dat moment afvroeg."

14:45 uur

"Ik mag van mijn begeleider direct de communicatie op me nemen. Zoals we in de theorielessen leren, meld ik het schip aan op de juiste momenten op het sectorkanaal. Erg leuk en leerzaam om direct een bijdrage te mogen leveren."

15:50 uur

"De Sea Tiger bevindt zich (te zien op de foto hieronder) hier tussen de pieren van Hoek van Holland. Zodra het schip buiten de pieren is gevaren, kan er koers gezet worden naar het afhaalpunt. Hier ligt het loodsvaartuig al klaar."

16:45 uur

"Voor de eerste keer op de loodsladder. Vooraf had mijn begeleider uitgelegd hoe ik veilig kon overstappen op de jol. Dit zijn de kleine bootjes die het vervoer van en naar de loodsboot verzorgt. Het was prachtig weer, dus een mooie dag om te oefenen. Goed naar voren blijven kijken én op het hoogste punt van een golf overstappen, dat waren onder andere de tips."

16:50 uur

"De jol heeft ons met hoge snelheid naar de loodsboot gebracht. Op de achtergrond is de tanker Sea Tiger nog te zien, die zijn koers vervolgt naar zijn volgende bestemming."

17:30 uur

"De tender zet ons aan het einde van de dag weer aan land bij de Pistoolhaven. De eerste dag varen als studentloods zit erop. Een dag waarin ik enorm veel geleerd heb, een dag die ik waarschijnlijk nooit meer zal vergeten. In de avond heb ik de reis theoretisch nog een keer doorgenomen. Hopelijk blijft er op deze manier zoveel mogelijk kennis hangen, die ik op mijn volgende reizen kan gebruiken."