Ronald Meijer

Student-loods regio Rotterdam-Rijnmond

De dag start om 07:30 uur

"Vandaag begint de dag met een blik in SPIL (planningssysteem), om te kijken of er interessante verhaalreizen gepland staan. Ik wil het liefst in de ochtend varen en dan in de middag aan mijn scriptie werken. Als je begint met een vertrekreis naar zee, weet je nooit precies hoe laat je weer terug bent. Er staan deze ochtend twee verhaalreizen gepland, één korte in de Europoort en één langere van de Europoort naar de St. Laurenshaven in de Botlek.

Ik kies de laatste. Deze reis zal wel een stuk langer duren, maar de reis heeft veel interessante aspecten. Het vaak drukke verkeer in de Europoort, rondgaan rond het lage licht naar de stad, het invaren van de Botlek en in de St. Laurenshaven meren tussen een boeienspan maakt het een mooie reis."

09:00 uur

"Ik ben nu op de loodspost in de Pistoolhaven om de reis voor te bereiden. Ik maak een tijdsplanning van de reis en kijk vervolgens wat ik tijdens de reis kan verwachten aan weer, stroming en verkeer. Even later is de loods met wie ik mee ga er ook, en samen spreken we de reis nog een keer door. Dan is het tijd om richting het schip te gaan.

Eenmaal aan boord ligt het schip al op vertrek. De kapitein vindt het prima als ik, als student, manoeuvreer dus dat is een mooi begin. Vervolgens varen we van de Tweede Maasvlakte richting de havenmond, waar net een afgeladen tanker binnenkomt. We passeren zoals we hebben afgesproken en draaien vervolgens rond het lage licht de Nieuwe Waterweg op. Bij de Botlek wordt het weer wat drukker, maar de kapitein vindt het prima als ik ook de aankomstmanoeuvre doe. We draaien de Botlek in en varen vervolgens achteruit de St. Laurenshaven in die aardig vol ligt met aangemeerde schepen. Onder toeziend oog van de kapitein en loods meren we af tussen de boeien in de St. Laurenshaven."

13:30 uur

"De reis zit erop en we gaan terug naar de Pistoolhaven. Met de loods spreek ik de reis nog even na. Een leuke reis, met veel leerzame momenten. Vervolgens snel terug naar huis om verder te gaan met mijn scriptie"