Het Loodswezen

Bij het Loodswezen hebben we verschillende functies op zee: je kunt loods worden of bij de varende dienst. Geïnteresseerd om bij onze varende dienst te komen? Lees dan snel verder. 

De varende dienst

Onze loodsen veilig, snel en met droge voeten naar het schip of de kade brengen: dat is de rol van de varende dienst. Onze varende collega’s halen de loodsen op en brengen hen met een van onze eigen jollen, tenders of swaths naar het schip dat naar de kade geloodst moet worden of van de kade weer naar de zee. En, uiteraard, halen ze de loodsen ook weer op. Bij de varende dienst is er ruimte voor allerlei functies: van gezagvoerder en stuurman tot kok, bediende en werktuigkundige aan boord. Wil je werken op zee zonder lang van huis te zijn? Solliciteer bij de varende dienst.

Werken op onze loodsvaartuigen & jollen

De loodsvaartuigen dienen als uitvalsbasis voor de loodsen: het is een wachtstation op zee. Hier hebben loodsen de tijd om de volgende reis voor te bereiden, te eten of juist even te rusten. Vanaf deze vaartuigen worden de loodsen via een jol gebracht naar het schip van bestemming. De loodsvaartuigen liggen in de regio Rotterdam-Rijnmond en Scheldemonden buitengaats. Als bemanning werk je in een ‘week op, week af’-rooster. Geïnteresseerd geraakt?

Je kunt aan de slag gaan als:

  • Varend medewerker (gezagvoerder, 1e stuurman, 2e stuurman)
  • Technicus (hoofdwerktuigkundige, 1e werktuigkundige, 2e werktuigkundige)
  • Of als: bootsman, kwartiermeester, gezel (matroos), kok of bediende.

Verhalen van onze medewerkers

Benieuwd naar de mensen die al bij het Loodswezen werken? Lees hieronder de verhalen van onze collega's.

 

Berk, gezel loodsvaartuig

Gezel loodsvaartuig regio Rotterdam-Rijnmond

Bekijk het verhaal

Marco, stuurman tender

Stuurman tender

Bekijk het verhaal

Dirk, stuurman tender

Stuurman tender

Bekijk het verhaal
'In alle omstandigheden de loodsen veilig aan boord brengen. Dat is ons werk.'

Werken op een tender of swath

Tenders zijn erg manoeuvreerbaar en daarom goed inzetbaar voor het vervoeren van loodsen. De bemanning bestaat uit de kapitein, een stuurman en een gezel, waarbij de kapitein en stuurman elkaar afwisselen als navigator en co-navigator. De gezel assisteert de loods en zorgt voor een veilige oversteek. De bemanning van onze tenders werken in een ploegendienst en starten altijd vanuit de haven.

Specifiek in de regio Scheldemonden varen ook onze swaths: een 26 meter lang vaartuig met twee grote drijflichamen. Dit vaartuig heeft een grote stabiliteit waardoor het in bijna alle weersomstandigheden inzetbaar is. Veilig mensen beloodsen kan dan ook tot een golfhoogte van maar liefst zo’n 3,5 meter. Naast de kapitein en een stuurman, vaart er ook een werktuigkundige mee als vast bemanningslid. Ook de swath-bemanning werkt in een ploegendienst.

Vragen? Bekijk onze FAQ of stel ze aan onze HR-medewerker

Kan ik als naast mijn opleiding als oproepkracht aan het werk bij het Loodswezen?

Bij de varende dienst worden oproepkrachten ingezet. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met uitzendbureau Delta Marine in Vlissingen (www.deltamarinecrewing.nl) of TOS in Rotterdam (www.tos.nl).

Welke opleiding moet ik hebben voor een functie bij de varende dienst?

Om bij de varende dienst van het Loodswezen te kunnen werken in een nautische of technische functie heb je een vaarbevoegdheidsbewijs voor de koopvaardij nodig. Meer informatie over vaarbevoegdheden vind je op de website van Kiwa.

Kan ik met binnenvaart- of visserijpapieren bij het Loodswezen terecht?

Om stuurman of kapitein bij het Loodswezen te worden heb je een vaarbevoegdheidsbewijs voor de koopvaardij nodig. Deze krijg je niet met binnenvaart- of visserijpapieren. Ben je toch geïnteresseerd om bij het Loodswezen te werken, dan kun je bij de zeevaartschool een diploma halen en/of eventueel als gezel bij ons starten.