Verbreed je horizon:
word loods
Opleiding loods worden
Laat je opleiden tot loods
Als loods ben je de verbindende factor tussen het schip, de verkeersdienst en diverse maritieme partijen daaromheen. Weer of geen weer, zicht of geen zicht; jij loodst veilig alle schepen naar de kade en naar zee. Tankers, bulkcarriers, sleepboten met sleep, drijvende bokken, autocarriers, coasters, reefers, containerschepen, cruiseschepen, noem maar op. Als het drijft, moet jij het door de haven kunnen loodsen. Hiervoor heb je niet alleen kennis over de manoeuvreer- en vaareigenschappen van al die typen schepen, maar beschik je ook over inlevingsvermogen: je hebt namelijk te maken met verschillende mensen en culturen met uiteenlopende nationaliteiten en kwaliteiten. Weet jij het vertrouwen te winnen van de bemanning? Kun jij met windkracht 7 dat schip voor de kant krijgen? Dat kun je natuurlijk niet zomaar. Wij leiden je op tot loods. Je bent onze student aan de geaccrediteerde opleiding op hbo-masterniveau: Master in Maritime Piloting. Ben jij er klaar voor?
Werken & Leren
De opleiding wordt verzorgd door de Nederlandse Loodsencorporatie en kun je zien als een werken-leren traject: het is een intensieve, afwisselende en praktijkgerichte studie die als doel heeft om jou in 14 tot 15 maanden klaar te stomen voor het echte werk als loods. Uiteraard ontvang je tijdens deze periode een studievergoeding. En als je dan klaar bent met de opleiding weet je één ding zeker: je bent verzekerd van het mooiste beroep ter wereld! Geen dag is hetzelfde, geen schip is hetzelfde, het weer is altijd anders, je komt nooit zonder verhaal thuis.
Zelfstandig ondernemer
Als je aan de slag gaat als loods, dan kom je niet in dienst van het Loodswezen. Je wordt lid van de maatschap in de regio waar je gaat werken. Je bent dus zelfstandig ondernemer. Je inkomen wordt gevormd door het aandeel dat je hebt in de winst van de maatschap. De hoogte van het winstdeel is afhankelijk van het scheepsaanbod en varieert dan ook per jaar. Maandelijks ontvang je een voorschot op de winst. Resultaten uit het verleden zijn natuurlijk nooit een garantie voor de toekomst, maar loods is zo lang als het beroep bestaat een meer dan prima betaalde baan. Daarnaast bepaal je als lid van de maatschap samen met je collega’s de koers binnen de organisatie.
Zodra je met de opleiding start, ontvang je een studievergoeding.
Kom jij in aanmerking?
Is jouw blik zo breed als de horizon? Sta je stevig in je schoenen? Mooi! Dan schuilt er wellicht een goede loods in jou. Beschik je daarnaast over de juiste diploma's en certificaten? Schrijf je dan nu in via het inschrijfformulier.
Ben jij aan het werk als mbo-maritiem officier of rond je de opleiding mbo-maritiem officier binnenkort af? Wij komen graag met jou in contact om te inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Klik hier voor meer informatie.
Verhalen van onze loodsen
Benieuwd naar de ervaringen van eerdere student-loodsen? Lees hun verhalen hieronder.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding is opgedeeld in een centraal en een regionaal deel en bestaat uit 4 fasen.
Fase 0 is het centrale deel van de opleiding: deze is regio-onafhankelijk en duurt 10 weken. Tijdens deze fase krijg je theorielessen, ga je praktijkvaren op een opleidingsvaartuig en train je op de simulator. Na 10 weken mag je – na het goed afronden – verder met je studie. Tijdens de gehele opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Algemene wetten en voorschriften
- Scheepvaartreglementering
- Topografie en scheepvaartverkeerstekens
- Getijleer
- Communicatie (intern en extern)
- Veiligheidsaspecten
- Navigeren
- Manoeuvreren
- MRM
- Organisatiekunde
- Onderzoek & Ontwikkelwerk
Informatiebijeenkomst
Wil je meer te weten komen over de opleiding, het beroep en het Loodswezen? Dat kan tijdens één van informatiebijeenkomsten die we organiseren. Meld je hier voor 19 november 2024 (locatie IJmuiden). De bijeenkomst start om 14:30 uur. Graag tot dan!
Ik voldoe aan alle eisen! En nu?
Wanneer je voldoet aan alle eisen, meld je dan gelijk aan.
Als je je hebt ingeschreven gaan wij samen met jou kijken of jij over de juiste eigenschappen beschikt om een goede loods te worden. Dat doen wij met een intakegesprek, een psychologisch onderzoek (o.a. IQ-test, rollenspel en een gesprek met een psycholoog), een manoeuvreertest en een medische keuring. Met die gegevens bepalen wij of je tot de opleiding kan worden toegelaten.
Voordat de selectie start, mag jij je voorkeur uitspreken voor een bepaalde regio. Werk je liever in de regio Noord, Amsterdam-IJmond, Rotterdam-Rijnmond of Scheldemonden? Laat het ons weten!