Het Loodswezen

Gooi het over een andere boeg

Werken op zee én vaker thuis zijn? Ontdek het werken als loods, misschien wel de meest veelzijdige functie in de scheepvaart. Jij zorgt er namelijk voor dat een schip met zijn lading en bemanning veilig en snel in de haven komt, of juist de haven veilig verlaat. Op het moment dat het spannend wordt, wanneer de vaargeul steeds nauwer en ondieper wordt, kom jij aan boord als de expert. Je adviseert de kapitein en manoeuvreert het schip veilig naar de ligplaats. Dit doe je niet voor één, maar voor meer dan honderd verschillende typen schepen. Wil jij blijven varen maar ben je toe aan iets nieuws? Een functie op het water die je kunt combineren met een leven thuis? Gooi het over een andere boeg en schrijf je in om loods te worden.

Meld je aan

Hoe word je loods?

Je volgt bij ons een erkende opleiding tot registerloods: Master in Maritime Piloting. Dit is een werken-leren traject van 14 tot 15 maanden. Benieuwd hoe deze opleiding er uitziet? Lees er alles over.

Alles over de opleiding

Wat zijn de werktijden van een loods?

Als loods ben je oproepbaar volgens een vast schema. Wanneer je ingeroosterd bent, kun je worden opgeroepen wanneer een schip in de buurt is. Word je opgeroepen? Dan heb je meestal zo’n 1,5 uur om aan boord van het schip te komen. Na een aantal uren te zijn ingezet, mag je vervolgens naar huis om te rusten. Na de rustperiode, ben je weer inzetbaar. Deze cyclus herhaalt zich tot je ingeroosterde periode is geëindigd.

Iedere regio werkt met een of meerdere roosters:

  • ‘Week op week af’-rooster: Noord, Rotterdam-Rijnmond & Scheldemonden.
  • 5-5-4 rooster: Amsterdam-IJmond & Rotterdam-Rijnmond.

Training & specialisaties

Nadat je loods bent geworden ben je allesbehalve uitgeleerd. Gedurende je loopbaan krijg je steeds meer bevoegdheden. De schepen die je mag loodsen worden steeds groter. Om de verschillende bevoegdheden te halen, worden er diverse trainingen gegeven: radartrainingen, veiligheidstraining (o.a. persoonlijke veiligheid voor de loods) en natuurlijk helikoptertraining.

Nog steeds niet uitgeleerd? Ga dan door voor een van onze specialisaties. In elke regio worden diverse aanvullende opleidingen aangeboden, waarbij je traint met de simulator waarmee jij je verder kunt specialiseren. Denk hierbij aan Loodsen op Afstand (LOA) waarbij je vanaf de wal met behulp van radar- en vhf-contact de schepen aan de kade helpt. Of juist de specialisatie van ‘geulloods’ (ook wel ‘simtraloods’) waarbij je de grootste en diepste schepen, met minimale marges, veilig in en uit de haven moet loodsen.

 

Meer dan loods alleen

Naast je functie als loods, kun je bepaalde nevenfuncties op je nemen. Vind je het bijvoorbeeld leuk om kennis over te dragen en mensen te begeleiden? Dan kun je instructeur worden. Ook kan je werken op de verkeerstoren. Het Loodswezen wordt bestuurd door bestuursleden, zowel in de regio als op landelijk niveau. Dat zijn allemaal loodsen. De bestuurlijke functies zijn bijvoorbeeld landelijk voorzitter, regiovoorzitter, manager operaties of bestuurslid van de corporatie. Afwisseling genoeg dus, gedurende je hele loopbaan.

Loodsensociëteiten

In alle regio’s zijn er loodsensociëteiten; verenigingen waarbij onder andere activiteiten worden georganiseerd voor de loods en partner.

  • Scheldemonden: de Vereniging Nederlandse Loodsensociëteit, www.vnls.nl
  • Rotterdam-Rijnmond: de loodsensociëteit Voortvarend, www.voortvarend.info
  • Amsterdam-IJmond: de loodsensociëteit Recht Door Zee, www.rechtdoorzee.nl
  • Noord: de loodsensociëteit Eendracht, www.loodsensooseendracht.nl

Pensioen

De loodsen nemen verplicht deel aan een eigen pensioenfonds, het Beroepspensioenfonds Loodsen (BPL). Meer informatie kun je vinden op: www.bploodsen.nl. De pensioenleeftijd voor loodsen is op dit moment vastgesteld op maximaal 60 jaar.

De laatste 500 meter naar de kade zijn vaak kritieker dan 500 mijl op zee.

Ook loods worden?
Meld je aan voor de opleiding

Wij leiden jou op via de geaccrediteerde opleiding op hbo-masterniveau: Master in Maritime Piloting. Ben jij er klaar voor? Schrijf je dan snel in.

Meld je aan

Vragen? Stel ze aan onze coördinator opleiding en training

Eline van der Vlist