Victor

Student-loods, regio Rotterdam-Rijnmond

De dag van Victor

Victor verteld hoe zijn eerste loodsreis is gegaan.

De eerste reis

Sinds 11 april mag ik samen met mijn medestudenten meedraaien in de regio Rotterdam-Rijnmond. Nu bijna twee maanden later heb ik de mogelijkheid gevonden om terug te kijken op deze prachtige tijd. De relevante en veelzijdige lessen worden gecombineerd met een goede dosis aan praktijk. Na het kiezen van een reis, stap je samen met een loods aan boord. Al snel blijkt dat elke reis anders is - van schip en haar bemanning tot aan de weersomstandigheden. Dit vergt dan ook de nodige concentratie en energie, zeker nog in dit vroege stadium. De reis die me echter is bijgebleven, is mijn eerste reis.

03:00

Om 03:00 op 20 april ging de telefoon voor een reis van de Waalhaven naar zee. Na een voorbereiding en een kop koffie was het tijd om het schip naar buiten te loodsen. Op de Nieuwe Maas zou ik de communicatie en navigatie op me nemen. Het moment dat ik naar de VHF radio reikte voor sector Botlek ontstond er een black-out. De bemanning raakte, logischerwijze, lichtelijk in paniek en probeerde het schip zo snel mogelijk weer aan de gang te krijgen. De loods echter bleef rustig. Hij informeerde de haven en het overige verkeer, evalueerde of hij het schip nog kon manoeuvreren en besprak meerdere vervolgscenario’s met mij. Voor een half uur wist hij het schip op positie te houden en de bemanning een kans te geven om het schip weer op te startte. Dit lukte helaas niet en door een flinke vloedstroom bleek positie behoud geen mogelijkheid meer. Dit was het moment dat de loods de kapitein adviseerde om sleepboten te gebruiken en weer langszij te komen. 

MOB oefening

Een reis die in eerste instantie als saai omschreven had kunnen worden, werd toch heel interessant. Eenmaal op zee maakte ik kennis met de bemanning van de tender. We raakten aan de praat en hadden het al snel over de mogelijke gevaren van het op- en afstappen van de schepen. Zij zagen de mogelijkheid om een ‘man overboord’ oefening uit te voeren. Deze geoliede machine had binnen twee minuten de dummy uit het water. Dit geeft toch wel een geruststelling. Hierna arriveerde ik op de loodsboot om mijn volgende reis voor te bereiden.