Bastiën

Student-loods, regio Rotterdam-Rijnmond

De dag van Bastiën

Op dit moment is de opleiding al een maand of negen onderweg en begint het einde gelukkig al in zicht te komen. Dat wordt hoog tijd ook, want hoewel het beroep zeker ontzettend leuk, interessant en uitdagend is; het is niet altijd een feest om weer student te zijn. Gelukkig zitten we bijna in de afrondende fase van de opleiding. De meeste theorie is behandeld en de examens staan voor de deur. 

Vandaag begint met een check van het SPIL of er nog een interessante reis op staat. Helaas is er nog niets. Dan nog maar even achter de computer. Er is altijd nog wel een verslag te schrijven en vandaag ga ik weer aan het werk met een zelfreflectieverslag. Na een uurtje check ik of er nog een interessante reis aan komt: Een schip van 190m verhalend van boei 29 naar pier 2 in de Waalhaven. Hoewel het voor mij een gigantische boot is, wordt de maat door de meeste loodsen bestempeld als ‘een bootje’. Toch een kwestie van wennen waarschijnlijk! In ieder geval twee sleepboten erbij, wat goed is voor de ervaring en de oefening. Natuurlijk ga ik ervoor en spring ik in de auto op weg naar de Heijplaat. Eenmaal aan boord probeer ik te ‘vergeten’ hoe groot het schip is en gewoon te varen. Het schip komt zonder grote bijzonderheden in positie en rustig tegen de wal. Het geeft wel een kick als het goed gaat met zo’n groot schip! 

Daarna blijkt er nog een schip op te staan vanuit Dutch Harbour. Moet wel opstappen op de Botlek. Gelijk maar even bellen, voordat een andere klasgenoot er met deze reis aan de haal gaat. Het is een reis naar een krappe haven met twee conventionele sleepboten. Wederom een uitdaging en een goede ervaring. Na deze twee reizen besluit ik om terug te gaan om voor te bereiden op de les van morgen! Ik moet toch nog even wat zaken doorlezen. Samenvattend was het wel een nuttige dag! Helaas wel te weinig tijd besteed aan mijn reflcectieverslag, maar in ieder geval lekker gevaren! Ach…, morgen weer een dag!