Feico

Student-loods, regio Amsterdam IJmond

De dag van Feico

Loop een dag mee met Feico. Registerloods in opleiding, 36 jaar en met een passie voor motorrijden.

De dag start om 08:15 uur. We beginnen met een briefing over de veiligheidstraining op het opleidingsvaartuig. Vervolgens trekken we onze zwemvesten aan en stappen we over op de loodstender Endeavour. Daar krijgen we een rondleiding met uitgebreide uitleg over de veiligheidsmiddelen. Hier wordt besproken hoe we veilig kunnen overstappen van de loodstender op de loodsladder van een schip en vice versa.

10:00 uur

We varen de haven uit om het overstappen op zee in de praktijk te oefenen. De loodstender wordt behendig naast het opleidingsvaartuig gemanoeuvreerd, dat een loodsladder langszij heeft hangen. Mijn medestudenten en ik oefenen allemaal een aantal keren met het op- en afstappen. Windkracht 4 à 5 maakt het niet gemakkelijk, maar het is wel heel leerzaam! 

13:00 uur

Daarna deden we onze overlevingspakken aan om een man overboord oefening (MOB) te simuleren. We bleven met de loodstender binnen de pieren, aangezien het weer verslechterde. Ik sprong in het koude water en het reddingsvest blaast dan automatisch op. Ik zie de tender mijn kant opdraaien. Eenmaal dichtbij kan ik de reddingshaak pakken en word ik behoedzaam naar de hydraulische scoop (achterop de tender) geleid. Eenmaal in het net word ik horizontaal uit het water gehaald.

15:00 uur

Nadat we allemaal binnen zijn gehaald, kregen we hierna een oefening beloodsing middels een helikopter. Helaas niet met de echte helikopter, maar een simulatie dat aan boord van het opleidingsvaartuig staat. Met een kraan en een helikoptersling nemen we de procedures door en oefenen we het in- en uitpikken van onszelf in de sling en van de bagage.