Het Loodswezen

Later loods worden?

Wat doet een loods?

Als registerloods vervul je een belangrijke maatschappelijke rol. Je bent de verbindende factor tussen het schip, de verkeersdienst en diverse maritieme partijen daaromheen. Weer of geen weer, zicht of geen zicht; jij loodst veilig alle schepen naar de kade en naar zee.

Tankers, bulkcarriers, sleepboten met sleep, drijvende bokken, autocarriers, coasters, reefers, containerschepen, cruiseschepen, noem maar op. Bij Nederlands Loodswezen zeggen we ook wel eens: “Als het drijft, moet je het door de haven kunnen loodsen.” Hiervoor heb je niet alleen kennis over de manoeuvreer- en vaareigenschappen van al die typen schepen, maar beschik je ook over inlevingsvermogen: je hebt namelijk te maken met verschillende mensen en culturen met uiteenlopende nationaliteiten en kwaliteiten. Geen dag is hetzelfde, geen schip is hetzelfde, je komt nooit zonder verhaal thuis.

Hoe word je loods?

Zie jij jezelf werken in één van de Nederlandse zeehavens? Wil jij leren om met windkracht 7 dat schip voor de kant te krijgen? Zie jij het als een uitdaging om kapiteins van over de hele wereld te adviseren? Dan zou het beroep van loods wat voor jou kunnen zijn. Vanaf de middelbare school zijn er verschillende routes die je kunt volgen naar de opleiding tot registerloods.

Met de juiste vakken in jouw profiel kun je kiezen voor mbo-maritiem officier, hbo-maritiem officier of het KIM van de Koninklijke Marine. Om een goede loods te kunnen worden, is het belangrijk dat je een aantal jaar gaat varen. Of je nou een grote diversiteit aan schepen gaat varen, of liever expert wordt op eenzelfde schip. Het gaat erom dat je goed begrijpt hoe een schip reageert.

Een goede toekomst!

Kies je voor de route via mbo of hbo maritiem officier, dan wacht jou een goede toekomst. Werken als maritiem officier is geen 9 tot 5 baan en je werkt vaak in een internationale omgeving. Wist je dat een afgestudeerd maritiem officier vrijwel nooit werkloos is en een bovengemiddeld salaris verdient? Elsevier weekblad en SEO Economisch Onderzoek doen al 25 jaar onderzoek naar de arbeidsmarkt 10 jaar na het afstuderen van hbo- en wo-studies. De hbo-bachelor tot maritiem officier scoort onverminderd goed. Voor de mbo-opleiding tot maritiem officier (zeevaart) is het arbeidsmarktperspectief ook erg goed. Wist je dat het startsalaris van een mbo maritiem officier hoger ligt dan bij veel andere studies?

Na het varen als maritiem officier, komt het beroep van loods vaak in beeld. Ook dat is een meer dan prima betaalde baan! Het voordeel is dat je als loods vaker thuis bent en je daardoor genoeg vrije tijd hebt voor hobbies of een gezin.

 

Morgen al leren varen?

Kun je niet wachten om het varen onder de knie te krijgen? Nederland kent verschillende soorten maritieme jeugdclubs waar je komend weekend al terecht kunt. Jongeren die waterscout of zeekadet zijn of zijn geweest, komen goed voorbereid aan de start van hun maritieme vervolgonderwijs. Kijk via de links of er een club bij jou in de buurt zit!

Regio Scheldemonden

Bekijk de video

Regio Rotterdam-Rijnmond

Bekijk de video

Regio Amsterdam-IJmond

Bekijk de video