Het Loodswezen

Loods worden via mbo-maritiem officier?

Dat kan!

Wat doet een loods?

Als registerloods vervul je een belangrijke maatschappelijke rol. Je bent de verbindende factor tussen het schip, de verkeersdienst en diverse maritieme partijen daaromheen. Weer of geen weer, zicht of geen zicht; jij loodst veilig alle schepen naar de kade en naar zee. Tankers, bulkcarriers, sleepboten met sleep, drijvende bokken, autocarriers, coasters, reefers, containerschepen, cruiseschepen, noem maar op. Bij Nederlands Loodswezen zeggen we ook wel eens: “Als het drijft, moet je het door de haven kunnen loodsen.” Hiervoor heb je niet alleen kennis over de manoeuvreer- en vaareigenschappen van al die typen schepen, maar beschik je ook over inlevingsvermogen: je hebt namelijk te maken met verschillende mensen en culturen met uiteenlopende nationaliteiten en kwaliteiten. Geen dag is hetzelfde, geen schip is hetzelfde, je komt nooit zonder verhaal thuis.

Ik volg nu mbo-maritiem officier, hoe word ik loods?

Zie jij jezelf werken in één van de Nederlandse zeehavens? Wil jij leren om met windkracht 7 dat schip voor de kant te krijgen? Zie jij het als een uitdaging om kapiteins van over de hele wereld te adviseren? Dan zou het beroep van loods wat voor jou kunnen zijn. Vanaf de opleiding mbo-maritiem officier zijn er verschillende routes die je kunt volgen naar de opleiding tot registerloods.

Zodra je de opleiding mbo-maritiem officier hebt afgerond, is het aan te raden om zo snel mogelijk een hbo-bachelor te volgen. Om een goede loods te kunnen worden, is het bovendien belangrijk dat je een aantal jaar gaat varen. Of je nou een grote diversiteit aan schepen gaat varen, of liever expert wordt op eenzelfde schip. Het gaat erom dat je goed begrijpt hoe een schip reageert.

Ik ben al aan het werk als mbo-maritiem officier, kan ik dan ook loods worden?

Heb jij al een aantal jaar gevaren als mbo-maritiem officier en denk je dat je een goede loods kunt worden? Als je aan alle instroomeisen voldoet, maar nog geen hbo-bachelor hebt, dan kun je je vast aanmelden voor de selectie. Je mag daarbij je voorkeur uitspreken voor een bepaalde regio. Werk je liever in Noord, Amsterdam-IJmond, Rotterdam-Rijnmond of Scheldemonden?

Ieder jaar nodigen we een klein aantal mbo-zeevarenden uit om aan de selectie deel te nemen. De selectie bestaat uit een assessment, een manoeuvreertest en een eindgesprek. Kom je door deze selectie dan krijg je de toezegging dat je, na het behalen van een hbo-bachelor, kunt instromen in de OTR:MMP. Je kiest vervolgens zelf een hbo-bachelor uit en spreekt met ons af wanneer je verwacht deze af te ronden. Uiteraard houden we tijdens deze periode contact met je en als er tijdens je studie behoefte ontstaan aan begeleiding, dan verkennen we graag met je hoe we daarin kunnen ondersteunen.

Contact

Regio Scheldemonden

Bekijk de video

Regio Rotterdam-Rijnmond

Bekijk de video

Regio Amsterdam-IJmond

Bekijk de video

Wat zijn mijn kansen als ik via de mbo-route kom?

Of je via de Koninklijke Marine komt, hbo-maritiem officier hebt afgerond of mbo-maritiem officier aangevuld met een hbo-bachelor, zodra je aan de instroomeisen voldoet, is het niet meer belangrijk welke route je hebt afgelegd. Iedereen heeft gelijke kansen in de selectie en tijdens de studie.

Van alle kandidaten die zijn uitgenodigd voor de selectie voor de OTR:MMP, wordt ongeveer 70% aangenomen. Niet iedereen die wordt aangenomen, rondt de opleiding succesvol af. Sommige studenten kiezen er voor aanvang of tijdens de studie voor om toch iets anders te gaan doen. Ook zijn er studenten die zakken op tentamens of examens. Het slagingspercentage is ongeveer 80%.

Contact