Het Loodswezen

Verbreed je horizon:
word loods

Opleiding loods worden

Laat je opleiden tot loods

Als loods ben je de verbindende factor tussen het schip, de verkeersdienst en diverse maritieme partijen daaromheen. Weer of geen weer, zicht of geen zicht; jij loodst veilig alle schepen naar de kade en naar zee. Tankers, bulkcarriers, sleepboten met sleep, drijvende bokken, autocarriers, coasters, reefers, containerschepen, cruiseschepen, noem maar op. Als het drijft, moet jij het door de haven kunnen loodsen. Hiervoor heb je niet alleen kennis over de manoeuvreer- en vaareigenschappen van al die typen schepen, maar beschik je ook over inlevingsvermogen: je hebt namelijk te maken met verschillende mensen en culturen met uiteenlopende nationaliteiten en kwaliteiten. Weet jij het vertrouwen te winnen van de bemanning? Kun jij met windkracht 7 dat schip voor de kant krijgen? Dat kun je natuurlijk niet zomaar. Wij leiden je op tot loods. Je bent onze student aan de geaccrediteerde opleiding op hbo-masterniveau: Master in Maritime Piloting. Ben jij er klaar voor?

Meld je aan

Werken & Leren

De opleiding wordt verzorgd door de Nederlandse Loodsencorporatie en kun je zien als een werken-leren traject: het is een intensieve, afwisselende en praktijkgerichte studie die als doel heeft om jou in 14 tot 15 maanden klaar te stomen voor het echte werk als loods. Uiteraard ontvang je tijdens deze periode een studievergoeding. En als je dan klaar bent met de opleiding weet je één ding zeker: je bent verzekerd van het mooiste beroep ter wereld! Geen dag is hetzelfde, geen schip is hetzelfde, het weer is altijd anders, je komt nooit zonder verhaal thuis.

Zelfstandig ondernemer

Als je aan de slag gaat als loods, dan kom je niet in dienst van het Loodswezen. Je wordt lid van de maatschap in de regio waar je gaat werken. Je bent dus zelfstandig ondernemer. Je inkomen wordt gevormd door het aandeel dat je hebt in de winst van de maatschap. De hoogte van het winstdeel is afhankelijk van het scheepsaanbod en varieert dan ook per jaar. Maandelijks ontvang je een voorschot op de winst. Resultaten uit het verleden zijn natuurlijk nooit een garantie voor de toekomst, maar loods is zo lang als het beroep bestaat een meer dan prima betaalde baan. Daarnaast bepaal je als lid van de maatschap samen met je collega’s de koers binnen de organisatie.

Zodra je met de opleiding start, ontvang je een studievergoeding.

Kom jij in aanmerking?

Is jouw blik zo breed als de horizon? Sta je stevig in je schoenen? Mooi! Dan schuilt er wellicht een goede loods in jou. Beschik je daarnaast over onderstaande diploma's? Schrijf je dan nu in via het inschrijfformulier.

 • Een hbo-bachelordiploma.
 • Het vaarbevoegdheidsbewijs chief mate zonder beperkingen.
 • BRM/MRM certificaat (niet van toepassing als in of na 2012 de zeevaartopleiding in NL is begonnen én de beginnersvaarbevoegdheid is behaald).
 • Marcom-A certificaat.

Ook kom je in aanmerking als je officier bij de Koninklijke Marine bent en je hebt je zeewachtstandaard A en B met CCO of je bent navigatieofficier groot bovenwater en je beschikt over een Marcom-A certificaat.

Ben jij aan het werk als mbo-maritiem officier of rond je de opleiding mbo-maritiem officier binnenkort af? Wij komen graag met jou in contact om te inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Klik hier voor meer informatie.

Verhalen van onze loodsen

Benieuwd naar de ervaringen van eerdere student-loodsen? Lees hun verhalen hieronder. 

Het verhaal van Daan

Student-loods, regio Rotterdam-Rijnmond

Lees zijn verhaal

Het verhaal van Roland

Student-loods, regio Scheldemonden

Lees zijn verhaal

Het verhaal van Robbert

Student-loods, regio Rotterdam-Rijnmond

Lees zijn verhaal

Het verhaal van Jorian

Student-loods, regio Rotterdam-Rijnmond

Lees zijn verhaal

Het verhaal van Jasper

Student-loods, regio Scheldemonden

Lees zijn verhaal

Het verhaal van Jan Jaap

Student-loods, regio Rotterdam-Rijnmond

Lees zijn verhaal

Het verhaal van Leon

Student-loods, regio Rotterdam-Rijnmond

Lees zijn verhaal

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding is opgedeeld in een centraal en een regionaal deel en bestaat uit 4 fasen.

Fase 0 is het centrale deel van de opleiding: deze is regio-onafhankelijk en duurt 10 weken. Tijdens deze fase krijg je theorielessen, ga je praktijkvaren op een opleidingsvaartuig en train je op de simulator. Na 10 weken mag je – na het goed afronden – verder met je studie. Tijdens de gehele opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Algemene wetten en voorschriften
 • Scheepvaartreglementering
 • Topografie en scheepvaartverkeerstekens
 • Getijleer
 • Communicatie (intern en extern)
 • Veiligheidsaspecten
 • Navigeren
 • Manoeuvreren
 • MRM
 • Organisatiekunde
 • Onderzoek & Ontwikkelwerk

Na het succesvol afronden van fase 0 ga je de regio in waar jij graag loods wil worden. Je maakt dan minimaal 200 instructiereizen samen met een loods in het vaargebied, zowel gedurende de dag als tijdens de nacht. In drie fases krijg je geleidelijk steeds meer verantwoordelijkheid:

Fase 1: tijdens deze fase staat gedurende zes weken de rol van de verkeersdeelnemer centraal. Hierbij krijg je theorie en observeer je tijdens de instructiereizen het brugteam.

Fase 2 focust zich volledig op jouw toekomstige rol als adviseur. Onder begeleiding van een loods leer je een vaarplan op te stellen en te communiceren met alle relevante externe partijen. Deze fase neemt 5 maanden in beslag.

Fase 3 wordt ook gekenmerkt als de laatste fase van de opleiding; tijdens deze fase komen alle voorgaande rollen en kennis samen en leer je om het beroep van loods zelfstandig uit te voeren, uiteraard onder begeleiding van een ervaren loods.

Toetsen & eindbeoordeling

Gedurende je opleiding wordt je voortgang regelmatig getoetst. Dat doen wij aan boord, op de simulator of middels een toets of tentamen. De opleiding is pittig, maar wij doen er alles aan om je goed te begeleiden en naar de eindstreep te helpen. Het slagingspercentage ligt in de afgelopen jaren rond de 80%.

Geslaagd? Gefeliciteerd! Na de beëdiging mag jij je officieel registerloods noemen en kun je je laten inschrijven in het Loodsenregister; dit maakt je lid van de Nederlandse Loodsencorporatie en van één van de vier regionale loodsencorporaties.

Afgestudeerd, maar nooit uitgeleerd

Na je opleiding ben je als loods in staat om in de door jou gekozen regio zelfstandig schepen naar binnen en buiten te loodsen. Maar dat betekent beslist niet dat je uitgeleerd bent. Na de opleiding gaat je ontwikkeling gewoon door. Je begint met schepen tot 100 meter en krijgt in de loop der jaren steeds grotere schepen onder je hoede, net zolang tot je ook de grootste schepen tot 400 meter lengte naar binnen en buiten kunt varen. Zo groei je letterlijk, want loods zijn is ook een ervaringsberoep.

Informatiebijeenkomst

Wil je meer te weten komen over de opleiding, het beroep en het Loodswezen? Dat kan tijdens één van informatiebijeenkomsten die we organiseren. Meld je hier  aan voor de informatiebijeenkomst van 30 mei 2024 (locatie IJmuiden), vanaf 14:30 uur. Graag tot dan!

Ik voldoe aan alle eisen! En nu?

Wanneer je voldoet aan alle eisen, meld je dan gelijk aan.

Als je je hebt ingeschreven gaan wij samen met jou kijken of jij over de juiste eigenschappen beschikt om een goede loods te worden. Dat doen wij met een intakegesprek, een psychologisch onderzoek (o.a. IQ-test, rollenspel en een gesprek met een psycholoog), een manoeuvreertest en een medische keuring. Met die gegevens bepalen wij of je tot de opleiding kan worden toegelaten.

Voordat de selectie start, mag jij je voorkeur uitspreken voor een bepaalde regio. Werk je liever in Noord, Amsterdam-IJmond, Rotterdam-Rijnmond of Scheldemonden? Laat het ons weten!

 

Meld je aan

Regio Scheldemonden

Bekijk de video

Regio Rotterdam-Rijnmond

Bekijk de video

Regio Amsterdam-IJmond

Bekijk de video

Vragen? Stel ze aan onze coördinator opleiding en training

Eline van der Vlist